
Psikolojik Danışmanlık ve
Eğitim Hizmetleri

EMDR Tedavisi İle Acı Veren Anılarınızı Yeniden İşleyerek Yaşamdan Alacağınız Doyumu Artırabilirsiniz.
EMDR tedavisi; travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu, depresyon, fobilerde etkili ve hızlı sonuç veren bir psikoterapi yaklaşımıdır. Geçmişte ya da günümüzde yaşanan travmaların etkilerini azaltarak psikolojik problemlerin tedavisinde kullanılır. Yetişkin ve Çocuklarda Kısa Sürede Sonuç Veren Bilimsel Olarak Etkisi Kanıtlanmış Tedavi Şeklidir.
Emdr Nedir ?
EMDR terapi (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) veya Türkçe adı ile “Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Terapisi”, bireylerin kötü, rahatsız edici yaşam deneyimlerinin sonucunda ortaya çıkmış olan rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan psikoterapi yöntemidir.
EMDR terapi, zihinde yer edimmiş olan kötü anıların, yaşanmışlıklara ait bilgilerin yeniden işlenmesine yol açmaktadır. Böylece bireylerdeki kötü, ve rahatsızlık verici anıların ne olduğu saptanarak, bu anıların yol açtığı rahatsızlıkların ne olduğu, neden olduğu belirlenmekte ve bilgiler yeniden işlenerek kötü anıların değiştirilmesi mümkün olmaktadır. EMDR terapide, bireylerin sahip olduğu rahatsızlıkların, sorunlu duyguların ve düşüncelerin, geçmişte yaşanan kötü anılardan kaynaklandığını savunulmakta ve bu anıların değiştirilmesi ile rahatsızlıkların giderilebileceğini belirtilmektedir.
EMDR Nasıl Geliştirildi?
EMDR terapi, 1987 yılında Amerikalı psikolog Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsızlık veren düşüncelerin etkisini azaltabileceği tesadüf eseri keşfetmesi ile ortaya çıkmıştır. Shapiro, tesadüfen keşfettiği bu bilgiyi geçmişte travmatik olaylar yaşamış kişiler üzerinde incelemiş ve başarıya ulaştığını gördükten sonra bilimsel çalışmalarını yayınlamıştır. EMDR terapi, ortaya çıkışının ardından araştırmacılar ve terapistlerce geliştirilerek bugünkü formuna ve işlevine kavuşmuştur. Günümüzde ise EMDR terapi, pek çok farklı terapi ekollerinin içinde barındıran etkili bir terapi yöntemi olarak dünyanın her yerinde kullanılmaktadır.
EMDR terapisi nasıl uygulanır?
EMDR terapi, danışanların bilinci açıkken uygulanan bir terapi yöntemidir. Terapi sürecindeki ilk aşama bireylerin bir olumsuz izler taşıyan bir anıyı zihninde canlandırması ve çift yönlü uyaran verilmesidir. Bu uyaranlar, gözleri sağa sola hareket ettirerek, kulaklıkla ses verilerek veya danışanların ellerine titreşim verilerek dokunma şeklinde gönderilmektedir. Zihinde canlandırılan anı ve verilen uyaranlarla birlikte bireylerin hangi duyguları hissettiği üzerine yoğunlaşılır. Bu aşamadan sonraki adım, anıların yeniden işlenerek yerine olumlu bilgilerin konulmasıdır. Böylece bireylerin rahatsızlıkları tedavi edilmiş olur ve gelecekte bu rahatsızlıklar ile ilgi sorun yaşamaları engellenir.
EMDR ne kadar sürede uygulanır?
EMDR terapinin kaç seans süreceği danışana ve yaşadığı rahatsızlığın ne boyutta olduğu, bu rahatsızlığa sebep olan travmatik anıların boyutu gibi değişkenlere bağlı olarak değişmektedir.
EMDR terapi için önerilen minimum 3 seansın yapılmasıdır. Bunun nedeni danışanların duygu ve düşüncelerinin 3 seansta çözülerek, işlenmesinin daha sağlıklı olduğudur. EMDR terapi, daha zorlu rahatsızlıklara sahip danışanlarda 8-10 seansa kadar sürebilmektedir.
EMDR Terapi Kimlere Uygulanır?
EMDR terapi, her yaştan ve her cinsiyetten birey için uygun bir terapi yöntemidir. Bunu yanı sıra EMDR terapinin çocuklara uygulanabilmesi için, terapi eğitimini özellikle çocuklar üzerinde uygulamak için almış terapistlerin bu uygulamayı yapması gerekmektedir.
EMDR terapi, pek çok psikolojik psikosomatik rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilmektedir. Bu rahatsızlıklar şöyledir;
-
Kaygı bozuklukları
-
Fobiler
-
Taciz, tecavüz, ölüm, işkence, kaza gibi olaylar sonucunda yaşanan stres bozukluğu
-
Depresyon
-
Cinsel işlev bozukluğu
-
Yeme bozukluğu
-
Uyku bozukluğu
-
Fibromiyalji
-
Migren
-
Kronik ağrılar
-
Performans kaygısı
-
Travmatik etki yaratan aile çatışmaları
-
Boşanma,
-
Kariyer ve iş yaşantısında mobbig
-
Okul fobisi, akran baskısı ve okul yaşantısı içinde zorlayıcı olaylar
