top of page

EBEVEYN KAYGILARINI AZALTMAK İÇİN…

Güncelleme tarihi: 9 Mar 2021


Acaba gelişimi normal mi?

İyi besleyebiliyor muyum ?

Kardeşi ile neden bu kadar çok kavga ediyor?

Neden bu kadar hareketli?

İyi bir ebeveyn miyim..? vb.

bir sürü soru, neredeyse hamilelik döneminden itibaren ebeveynlerin kafalarını kurcalamaktadır.

Araştırmalar, çok yoğun olmayan endişenin kişinin ilerlemesine yardımcı olduğu, kendisini ve çevresindekileri koruduğu için gerekli olduğunu göstermektedir. Endişe ve korkular sürekli ve yoğun olduğunda ise hem kişiyi mutsuzluğa sürüklemekte hem de ailelerin çocuklarıyla olan iletişimde bazı engeller oluşturmaktadır.

Ebeveynlerden gelen “Aman dikkat et!”, “Bak şimdi düşeceksin!” gibi söylemler aslında çocuklara, korundukları ya da önem verildiği mesajını vermez, tam tersine; dünya güvenilmez bir yerdir ve sen bu dünya ile baş edemezsin mesajını verir.

Anne babanın kendi hayatları ve iç dünyalarına dair kaygıları, bazen çocukları üzerinde ifade bulduğunda yani kaygının gerçek kaynağındaki bu sapma, ebeveyni kendi hassasiyeti ile yüzleşmesinden uzaklaştırmaktadır. Çocukla kurulan ebeveyn ilişkisini de olumsuz etkilemektedir. Ayrıca, çocuğun üzerine aldığı bu kaygılar, onun anne babadan ayrışamamasına da neden olmaktadır.

Bu nedenle, anne ve babalara, ebeveynlik endişelerini azaltmak, çocuklarla nitelikli ilişkiler kurmak için bazı ipuçları sunuyoruz.

1) Endişe yaratan durumları eşinizle paylaşın.

Çocuğunuz ve onun gelişimi hakkında sizin kadar endişelenebilecek bir diğer kişi eşinizdir. Bu nedenle endişelerinizi onunla paylaşmanız, birbirinize destek olmanız için önemlidir. Birbirinizin konuyla ilgili sakin kalmasını sağlamanız faydalı olacaktır.

2) Diğer anne ve babalar ile konuşun.

Diğer güvendiğiniz anne babalar da sizinle benzer endişeleri paylaşmakta. Zaman zaman onlardan alacağınız bilgiler sakinleşmenizi sağlayabilir. Onların deneyimi belki de durumun endişelenilmesi gereken bir durum olmadığı hakkında sizi ikna edebilir.

3) Bilgi edinin.

Gerçeklerin bilinmediği durumlarda, hayal gücü devreye girip, sanki bir felaket yaşıyormuşuz gibi bizleri yönlendirir. Bu nedenle doğru bilgiye ulaşmak oldukça önemlidir. Örneğin çocuğunuzun beslenme bozukluğu yaşadığını düşünüyor ve endişe ediyorsanız, çocuklarda beslenme konusunda bir eğitim alın. Kendinizi donanımlı hissettiğinizde endişeleriniz de azalacaktır.

4) Çocuğunuzu diğer çocuklarla karşılaştırmayın.

Çocuğunuzun davranışlarını veya gelişimini başka çocuklarla kıyaslamak doğru değildir. Her çocuk ve her çocuğun gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamak hem sizin endişenizi arttıracak hem de çocuğunuzla aranızdaki iletişimi olumsuz etkileyecektir.

5) Mükemmel olmaya çalışmayın.

Mükemmel anne ve baba olmaya çalışmak sizi yorduğu kadar çocuğunuzu da yoracaktır. Bu nedenle mükemmel olmaya çalışmak yerine doğal olmaya çalışın.

6) Kendinize vakit ayırın.

Unutmamalısınız ki uçakta oksijen maskeleri önce anne ve babalara takılmalıdır. Eğer siz kendinize bakmazsanız, çocuğunuza da bakmanız zor olacaktır. Sinemaya gitmek, eşinizle baş başa yemek yemek, kitap okumak gibi sizi keyiflendirecek etkinliklere mutlaka zaman ayırın. Bu gibi etkinlikler sizin kendinizi daha huzurlu ve keyifli hissetmenizi sağlayacaktır.

7) Zihninizden geçen endişeleri fark edin ve filtreleyin.

Endişelerinizin ne olduğunu fark etmek onlarla baş etmenin ilk adımıdır. Öncelikli olarak bu endişenin geçerli olup olmadığını tartmanız ve gereksiz endişeleri filtreden geçirip zihninizden çıkarmanız gereklidir. Endişeli düşünceyi fark ettikten sonra durup sakinleşmek önemlidir. Böylece o endişenin gerekli olup olmadığını objektif bir şekilde tartabilirsiniz. Eğer endişelerinizi fark etmek ya da onlarla baş etmek sizi zorluyorsa, bu konuda bir uzmana danışmak faydalı olacaktır. Bu uzman endişelerinizin kaynağını keşfetmenize ve onlarla baş etmeniz için gerekli yöntemleri uygulamanıza yardımcı olacaktır.

Kaynakça:

Dr. Laura Markham 2013 /www.ahaparenting.com

Nauert,R. 2012 / http://psychcentral.com


9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page